Blatina de Broto - vrhunsko crveno vino
Vinogradarski položaj: Dubrava - Međugorje
Sorta: Blatina - autohtona sorta Hercegovine
Vrijeme berbe: konac rujna – početak listopada
Način berbe: ručno
Kvasci: epifitni - autohtoni
Vinifikacija: u vinifikatoru Ganimede.
Temperatura fermentacije: u startu ohlađen masulj na 16 °C, max temperatura fermentacije ograničava se na 28 °C.
Dužina fermentacije 7-10 dana, produžena maceracija 14-16 dana.
Spontana malolaktična fermentacija.
Odležavanje: u hrastovim bačvama do dvije godine.
Potencijal starenja: 5 godina i više
Karakteristike vina: Tamne i kompaktne žive i sjajeće rubin boje s granatnim odbljeskom, već na oko dojmljive konzistencije. Na nosu se otvara postupno, dosta u mirodijskom tonu. Plemenita je, lijepo razvijena, tipična te duboka i topla trajna mirisa, voćnog i začinskog karaktera. U pozadini osim decentno izraženih tonova sušenog duhana raspoznaju se arome zrelih šljiva, grožđa, suhih smokava, marmelade od tamnog bobičastog voća, u tragovima se javlja vanilija, rogač, prženi badem i čokolada. Na okusu je vrlo privlačno, mekano, zaobljeno i glatko. Okus je profinjen, malko gorkast, živ, topao, grije, bogat, pun i suh. Tijelo je snažno, završetak vrlo dug. Vino je složeno, iskreno.
Sljubljivanje hrane i vina: pikantniji i zreliji sirevi, bijela i plava riba s gradela, brudet, dobro začinjena jela od tamnog mesa i tamne peradi, gulaš, specijaliteti od divljači...
Serviranje: 18-20 °C
Obračunava se povratna naknada od 0,07 €