PLAVAC MALI
Sinonimi: Pagadebit crni, Crljenak, Kaštelanac, Praskavac,
Zelenjak, Viška, Čvrstac.
Podrijetlo i rasprostranjenost: Smatra se autohtonom sortom Dalmacija. Donedavno se mislilo da je
Plavac mali, Primitivo crni (Italija) i Zinfandel (Kalifornija) ista sorta, ali
je dokazano da su Zinfandel i Primitivo jedna sorta, a Plavac mali sasvim druga
sorta. Rasprostranjen je u Dalmaciji i
smatra se sortom uskog areala. Zbog vrlo sličnih klimatoloških i
pedološko-ekoloških uvjeta u zadnje vrijeme se širi na područje Hercegovine.
Botanički obilježja:
Bujnost: Trs srednje bujnosti.
Vršci mladica: Malo povinuti,
paučinasto dlakavi, sivo-zelene boje, mladi listići na rubovima crvenkasti.
Rozgva: Jaka, razvijena,
rebrasta, okrugla do eliptična, smeđeljubičastih članaka, tamnije nijansiranih
koljenaca sa srebrnastim preljevom po cijeloj površini.
List: Srednje velik, peterodijelan. Sinus peteljke je u obliku slova „U" ili
lire, često preklopljen. Gornji postrani sinusi su duboki, u obliku slova „U"
ili „V", često preklopljeni, a donji sinusi plići i otvoreni. Površina lista
kožasta, naborana, tamnozelena, svjetlije naličje s izraženim glavnim nervima
zelene boje, pri osnovi uz peteljkinu točku ljubičasti, malo dlakavi. Peteljka
lista je srednje duga, gola, tamno zelena, nijansirana crvenkastoljubičasto.
Cvijet: Morfološki i funkcionalno
dvospolan.
Bobice: Srednje velike, okrugle, tamnoplave, s obilnim maškom, debele kožice,
sočnog mesa i neobojenog soka s puno šećera (osobito plavac mali slatki),
zelenkaste peteljčice.
Grozd: Srednje velik, stožast, vrlo često s jednim
krilcem, slabo zbijen do zbijen. Peteljka grozda je kratka, crvenkasta, do
koljenca odrvenjela.
Agrobiološka svojstva:
Dozrijeva u četvrtom razdoblju –
vrlo kasna sorta
Oplodnja: Redovita, dozrijevanje
neujednačeno. Na jednom grozdu mogu se naći zelene i prosušene bobice.
Težina grozda: varira, pri punoj
oplodnji od 70 - 90 grama.
Koeficijent rodnosti: 1,1 – 1,3.
Rodnost: Na najboljim položajima
daje 40 do 60 dt/ha, a u kraškim poljima, na dubokim i plodnim tlima do 150
dt/ha uz znatno lošiju kvalitetu.
Rezidba: Najbolje rezultate daje pri klasičnom račvastom sustavu uzgoja ili na
povišenom obliku lepeze, odnosno modificiranog „en Goblet". Najbolje rezultate
daje pri kratkom rezu.
Izbor tla i položaja:Najprikladnija su propusna tla
isključivo južnih ekspozicija s mediteranskom klimom.
Otpornost prema bolestima: Vrlo dobra, nešto
je osjetljiviji na pepelnicu. Može se vrlo dugo držati na trsu.
Srodnost sa američkim podlogama: Dobra
srodnost sa američkim podlogama, naročito s podlogama iz skupine Vitis berlandieri
x Vitis riparia i Vitis riparia x Vitis rupestris, dok je nešto slabije srodan
sa skupinom Vitis berlandieri x Vitis rupestris.
Gospodarsko tehnološka obilježja:
Sadržaj šećera u grožđu, kao i
ostali sastojci o kojima ovisi kakvoća budućeg vina variraju, ovisno o
osunčanosti, vinogradarskom položaju i kakvoći tla.
Tipična vinska sorta za proizvodnju
kvalitetnih vina s nešto lošijih položaja, a daje vrhunska vina s južnih
pozicija Pelješca, Hvara, i Brača. Koristi se i za proizvodnju desertnih vina
(prošeka).