TRNJAK
Sinonimi: Trnak, Trnjak mali, Trnjak uzgoriti, Trnjak veliki, Kovačuša,
Rudežuša, Trnak crni.
Podrijetlo i rasprostranjenost: Nepoznatog podrijetla.
Nedovoljno
ispitana sorta. Najviše se uzgaja u Imotskoj krajini, oko Vrgorca, Metkovića,
Makarske, Ljubuškog, Širokog Brijega i Čitluka.
Botanički obilježja:
Bujnost: Osrednje bujna sorta.
List: Okrugli ili duguljasti list,
jako urezan, peterodijelan, golog naličja. Sinus peteljke otvoren i u obliku
slova „U".
Cvijet: Morfološki i funkcionalno
dvospolan.
Bobice: Srednje velike, okrugle i
modre.
Grozd: Srednje velik, piramidalan
i zbijen.
Agrobiološka svojastva:
Dozrijeva u trećem razdoblju.
Oplodnja: Normalna i redovita.
Rodnost: Daje dobar i redovit
urod .
Rezidba: Najviše odgovara srednje
visoki sustav uzgoja i kratka rezidba.
Izbor tla i položaja: Najbolje mu odgovaraju crvenice i
osunčane južne i jugo-zapadne ekspozicije.
Otpornost prema bolestima:
Srednje otporan.
Afinitet prema podlogama: Dobar
afinitet prema podlozi Vitis berlandieri x Vitis riparia Kober 5 BB
Gospodarsko tehnološka obilježja:
Mošt je izrazito kvalitetan
s koncentracijom šećera od 20 - 26 %, i
4,5 - 6 g/L ukupnih kiselina. U povoljnim uvjetima ako se kasnije bere daje
suvarak sa koncentracijom šećera iznad 28 %. Sadržaj alkohola u vinu je od 12 -
15 vol., uz 4 - 5,5 g/L ukupnih
kiselina.
Vina su odlične kvalitete, a vrlo često se kupažiraju sa Blatinom.
Vina su intenzivno obojena , pitka, vrlo ugodne arome, harmonična.